Posted on 4 Comments

Szenvedélyes csokinyalókák

heart choc lollies

Közeleg a Valentin-nap, amikor a karácsony utáni diéták lassan a feledés homályába merülnek, és ismét alkalmunk lehet arra, hogy bűntudat nélkül csokit vásároljunk, kapjunk és kóstoljunk. A csokoládé mint afrodiziákum, és boldogsághormont termelő alapanyag már régóta kedvelt ajándéktárgy a szerelmesek körében, ilyenkor pedig még különleges hozzávalókkal fokozhatjuk is ezt a hatást. A boltok valentin-napi kínálata például tele van epres, vaníliás és pezsgőkrémes bonbonokkal.

heart choc lollies
Csokinyalókák a mágneses formában.

Tavaly vérnarancsos zselészíveket készítettem, és néhány egyszerű csokiszíves dekorációt is mutattam. Idén egy izgalmas trópusi gyümölcsre, a maracujára (vagy passiógyümölcsre) esett a választásom. Már a nevében is benne van, hogy szenvedély, az íze pedig intenzív, és nagyon jól passzol a csokoládéhoz. Ganache-okba viszonylag könnyen bele lehet keverni a maracuja levét (magokkal vagy anélkül), de én ki szerettem volna próbálni a mágneses nyalókaformámat, ebbe pedig nem tudok tölteléket tenni. Szerencsémre sikerült liofilizált maracuja porhoz jutnom, így ezt fel tudtam használni a csokoládé ízesítésére és díszítésére is. Ez egy sárgás színű, szemcsés por, erőteljes maracuja illattal és ízzel. Fehércsokival szerettem volna párosítani, de még hiányzott valami kontrasztos szín a képből, így egész mákot is szórtam a csokinyalókák tetejére. Készítettem még étcsokis nyalókákat is, ezekhez 72%-os venezuelai étcsokit használtam, és a tetejükre epres robbanócukorkát szórtam.

heart choc lollies
Transzferfólia használat után. A megmaradt részeket még kis mártott bonbonok tetejére elhasználhatjuk.

A mágneses forma előnye, hogy a másik oldalt transzferfóliával díszíthetjük. Én most két rózsaszínes árnyalatút választottam, egy buborékosat és egy csíkosat. A fóliát először méretre vágom, egy picivel kisebbre, mint a forma, hogy ne gyűrődjön fel a széleken. A forma polikarbonát részét felfordítva az asztalra teszem, ráteszem a fóliát, ügyelve, hogy a minta jó irányban legyen. A mattabb felület (óvatosan ki is tapintható, melyik oldalon van a festés) kerül alulra. Erre pattintom rá a fémlapot, amit a polikarbonát részben található mágnesek erősen magukhoz vonzanak. Mikor ez kész, visszafordítom a formát, hogy a mélyedéseket meg tudjam tölteni csokoládéval. Előbb azonban még a nyalókák szárát, a pálcikákat beleteszem a kis mélyedésekbe. Nagyon fontos, hogy a csoki majd egyenletesen és viszonylag vastagon fedje a pálcikákat, hogy biztos egyben maradjon a nyalókánk, mikor kivesszük a formából.

heart choc lollies
Csíkos és buborékos transzferrel díszített maracujás-mákos fehércsoki nyalókáim.

A csokoládét temperálom, majd a maracuja port belekeverem, hogy egyenletes ízt adjon. Egy kanál segítségével megtöltöm a mélyedéseket csokoládéval. A formát erőteljesen az asztallaphoz ütögetve elegyengetem a formában a csokit, és eltűntetem a légbuborékokat is. Ezután megszórom a csokit a kiválasztott dekorációkkal. Amikor látom, hogy a csokoládé nagyjából megkötött, néhány percre beteszem a formát a hűtőbe, hogy még könnyebben kijöjjenek a formából a nyalókák. Először leveszem a forma hátuljáról a fémlapot, aztán a transzferfólián keresztül enyhén felfelé nyomom a nyalókákat, amiket aztán a pálcikánál fogva egyszerűen kiemelek a formából. A nyalókákat egyenként kis celofán tasakokba teszem, hogy ne karcolódjanak meg. Kedves kis gasztroajándék lehet belőlük, és természetesen bármilyen más gyümölccsel, magvakkal is ízesíthetjük, díszíthetjük.

heart choc lollies

Recept
100 g fehércsokoládé
1 ek liofilizált maracuja por
1 ek egész mák

100 g étcsokoládé
2 ek epres robbanócukorka

transzferfólia a díszítéshez

heart choc lollies
Boldog Valentin-napot! 🙂

Ezeket a csokinyalókákat küldeném a VKF aktuális, 76. fordulójába, ahol a téma nem más, mint Romantikus ételek, természetesen a közelgő Valentin-napra hangolódva.

4 thoughts on “Szenvedélyes csokinyalókák

 1. Szia Lilla.

  Több mint egy éve foglalkozom hobbi szinten bonbon készítéssel. A Te oldalad is szerepel a mentett lapok között így időnként ide is visszatérek, hogy töltelék ötleteket gyűjtsek. A “robbanócukor” már régen bekerült a kipróbálandó anyagok közé, de eddig nem sikerült beszerezni. Segíts hol keressem .
  Köszönöm: Laci

  1. Szia Laci! Fogós kérdés, mert itt Angliában sem könnyű, bár kis kiszerelésben a Lakeland konyhafelszerelési boltban már láttam, meg több ilyen hobbibolt is van, ahol a tortadekorációhoz, bonbonkészítéshez lehet venni alapanyagokat, illetve webshopokban. Ez, amit itt használtam, éppenséggel teljesen véletlenül egy lakberendezési bolt élelmiszer részlegén volt nyári szezonális termék. Magyarországon talán a Food-Pack vagy a Good-Will, Ázsia Bt., vagy ilyen kisebb cukrászati boltok árusíthatják. De akár szupermarketek vagy kisboltok gyerekeknek szánt cukorkás-nyalókás részén is találhatsz olyat, hogy a nyalókát pattógós cukorba lehet mártani, ez ugyanilyen. Remélem tudtam segíteni, a kulcs szerintem az ilyen hozzávalók esetén, hogy az ember nyitott szemmel járjon, bárhol szembejöhet. Jó kísérletezést kívánok!
   Kedves olvasók, ha valaki tud konkrétabb pattógós cukor lelőhelyet, ne tartsa magában 🙂 köszi

   1. Akkor egy kis reklám, az egyik kedvenc boltomnak, a Tigernek, Budapesten nemsokára nyit a második üzletük (1. a Váci utcán, 2. az Árkádban lesz), és a Facebook oldalukon pont az általam használt robbanócukrokat is bemutatták. Ezek szerint a tavaszi-nyári szezonban elérhető lesz ez a vicces finomság. Nekem epres, narancsos és áfonyás ízűm is van.

 2. Köszönöm. keresem.

  Laci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.