Szakmai háttér

Szeretném, ha egy kicsit jobban is megismernél engem és a szakmai életutamat, hogy megbizonyosodhass róla, nincs még egy ilyen szenvedélyes csokiszakértő Magyarországon, mint én. 


Mindig is édesszájú voltam 
Imádtam nassolni, és mindig ott lábatlankodtam, amikor a nagymamám süteményt sütött, hogy hátha lenyalhatom a fakanalat, amivel a csokis piskóta tésztáját kikeverte. A gyermekkorom, mint talán legtöbbünké, a megszokott Kinder tojás, Nutella, Merci desszert és az After Eight lapkák bűvkörében telt. Az étcsokoládé nem nassolásra, hanem a hasmenés ellenszerként létezett csak a fejemben, és az ízét is inkább egy gyógyszeréhez tudtam volna csak hasonlítani. 

Így talált rám a csokoládé
Nagyjából 2010-ben találkoztam először kézműves csokoládékkal. A 2011-es Budai Várban megrendezett Édes Napok Fesztiválon pedig szinte elszédültem a sokféle bonbon, táblás csoki, csokiszökőkút forgatagában. S. Nemzetes Krisztina bonbonkészítő bemutatóját nézve pedig elhatároztam, hogy beletanulok a bonbonkészítésbe. Közben ismerkedtem a magyar kézműves csokoládékkal, például Szántó Tibor vagy a ChocoMe termékeivel. 

Willy Wonka földjén
2012-ben az angliai Cambridge városába költöztem, ahol néhány hónapon belül az egyik helyi csokiboltban kezdtem dolgozni. Itt helyben is készítettek néhány csokoládés terméket, és nemsokára ezeket is megtanultam elkészíteni, végül én lettem a bolt első számú csokikészítője (chocolatier). Itt belga csokipasztillákkal dolgoztunk, és ezeket használtuk a saját fejlesztésű csokikóstolóinkon is. 

Beszippantott a Bean-to-Bar 
A 2013-as első Londoni Csokifesztiválon végleg megértettem, hogy van élet a belga csoki után is. Itt olyan fantasztikus brit és nemzetközi csokoládékat ismertem meg, amelyek már közvetlenül a kakaóbabok feldolgozásától a készítő kezében vannak. (megj. Szántó Tibor már 2010-ben is ilyen csokoládékkal foglalkozott, de akkor még úgy tűnik nem voltam eléggé érett a felismerésre). 

Kapcsolati háló
Nemzetközi hátteremnek köszönhetően nemcsak jól ismerem a világ bean-to-bar készítőinek nagy részét, de sokukkal baráti viszonyban is vagyok, hiszen fesztiválokon, szakmai rendezvényeken rendszeresen találkozunk (élőben vagy online). Aktív tagja vagyok a nemzetközi csokoládés közösségnek, ezáltal mindig naprakész vagyok a legfrissebb hírekkel, újdonságokkal, iparági kérdésekkel. 
A magyar bean-to-bar készítőkkel is személyes, és legtöbb esetben baráti kapcsolatban vagyok. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a barátságra hivatkozva fűnek-fának ajánlom a csokoládéikat, akkor is, ha szerintem nem ütik meg azt a bizonyos mércét. Abszolút szakmai objektivitással kóstolom az ő csokoládéikat is, sőt, gyakran megkérnek, hogy a piacra dobás előtt értékeljem a legújabb termékeiket, hogy biztosan a lehető legjobb változatot kínálják majd neked. 

Csokoládéval kapcsolatos tanulmányaim

  • 2012 április: privát bonbonkészítő tanfolyam S. Nemzetes Krisztinánál (márványlapos temperálás, töltött és vágott/mártott bonbonok, trüffelek készítése
  • 2014 január: École Chocolat – Professional Chocolatier Program (kitűnő minősítéssel)
  • 2014 szeptember: École Chocolat – Quality Assurance and Keeping Limits Program
  • 2015 szeptember: École Chocolat – Making chocolate from bean to bar
  • 2016 szeptember: École Chocolat – Mastering Flavor
  • 2018 március: IICCT Level 1 Chocolate Tasting
  • 2021 február: The NextBatch School – Chocolate Educator Camp
  • 2021 március: Coffee Sensorium – Acidity & Bitterness workshop
  • 2021 szeptember: IICCT Level 2 Chocolate Tasting

Csokoládéval kapcsolatos munkatapasztalataim

  • 2013-2016 – Chocolat Chocolat, Cambridge, Egyesült Királyság
    boltvezető, chocolatier, csokikóstoló és trüffelkészítő tanfolyamok, gyerekzsúrok, lánybúcsúk, céges rendezvények, vásárokon és fesztiválokon való részvétel kiállítóként, személyre szabott csokoládék készítése
  • 2014 szeptember-december – Chocopolis, Brüsszel, Belgium
    töltött és vágott bonbonok, táblás csokoládék, üreges csokifigurák készítése, bonbonkészítő workshopok
  • 2017 december – Little Beetle Chocolates, Cambridge, Egyesült Királyság
    saját vállalkozásom elindítása, bean-to-bar csokoládék értékesítése webshopból és vásárokon, csokoládékóstolók, Taste.Better.Chocolate. Advent Calendar 2018
  • 2019
    Angol nyelvű cikkek megjelenése a Cacao magazin első és második számában
    – How to taste chocolate: A sensory experience
    – Terroir in chocolate: Why does it matter?
  • 2020
    Kóstolóval egybekötött előadás az amszterdami Chocoa fesztiválon
    Valentin-napi csokikóstoló Győrben
    Előadás a magyar bean-to-bar készítőkről és virtuális kóstoló a Digitális Csokifesztivál Facebook eseményén
    Előadás a mikroinfluenszer marketingről bean-to-bar készítőknek a Digitális Csokifesztivál Facebook eseményén
    Kreatív szakszövegírás csokoládés cégek számára (közösségi média felületek menedzselése és blogposzt írás)
  • 2021
    Online csokoládékóstolók
    Adj rá KAKAÓT! kerekasztal-beszélgetések és podcast elindítása
    Kreatív szakszövegírás és social media menedzsment csokoládés cégeknek (magyar és angol nyelven)
    Kóstolóval egybekötött előadás a kakaó történelméről a Soproni Design Hét keretein belül a Harrer manufaktúrában
    Zsűrizés az International Chocolate Awards Európai Craft Chocolatier elődöntőjében
  • 2022
    Kreatív szakszövegírás és social media menedzsment csokoládés cégeknek (magyar és angol nyelven)
    Zsűrizés az International Chocolate Awards Európai, Közel Keleti és Afrikai Bean-to-Bar elődöntőjében

Médiamegjelenéseim

*angol nyelven Little Beetle Chocolates néven