Szeretném, ha egy kicsit jobban is megismernél engem és a szakmai életutamat, hogy megbizonyosodhass róla, nincs még egy ilyen szenvedélyes csokiszakértő Magyarországon, mint én.
Mindig is édesszájú voltam
Imádtam nassolni, és mindig ott lábatlankodtam, amikor a nagymamám süteményt sütött, hogy hátha lenyalhatom a fakanalat, amivel a csokis piskóta tésztáját kikeverte. A gyermekkorom, mint talán legtöbbünké, a megszokott Kinder tojás, Nutella, Merci desszert és az After Eight lapkák bűvkörében telt. Az étcsokoládé nem nassolásra, hanem a hasmenés ellenszerként létezett csak a fejemben, és az ízét is inkább egy gyógyszeréhez tudtam volna csak hasonlítani.
Így talált rám a csokoládé
Nagyjából 2010-ben találkoztam először kézműves csokoládékkal. A 2011-es Budai Várban megrendezett Édes Napok Fesztiválon pedig szinte elszédültem a sokféle bonbon, táblás csoki, csokiszökőkút forgatagában. S. Nemzetes Krisztina bonbonkészítő bemutatóját nézve pedig elhatároztam, hogy beletanulok a bonbonkészítésbe. Közben ismerkedtem a magyar kézműves csokoládékkal, például Szántó Tibor vagy a ChocoMe termékeivel.
Willy Wonka földjén
2012-ben az angliai Cambridge városába költöztem, ahol néhány hónapon belül az egyik helyi csokiboltban kezdtem dolgozni. Itt helyben is készítettek néhány csokoládés terméket, és nemsokára ezeket is megtanultam elkészíteni, végül én lettem a bolt első számú csokikészítője (chocolatier). Itt belga csokipasztillákkal dolgoztunk, és ezeket használtuk a saját fejlesztésű csokikóstolóinkon is.
Beszippantott a Bean-to-Bar
A 2013-as első Londoni Csokifesztiválon végleg megértettem, hogy van élet a belga csoki után is. Itt olyan fantasztikus brit és nemzetközi csokoládékat ismertem meg, amelyek már közvetlenül a kakaóbabok feldolgozásától a készítő kezében vannak. (megj. Szántó Tibor már 2010-ben is ilyen csokoládékkal foglalkozott, de akkor még úgy tűnik nem voltam eléggé érett a felismerésre).
Kapcsolati háló
Nemzetközi hátteremnek köszönhetően nemcsak jól ismerem a világ bean-to-bar készítőinek nagy részét, de sokukkal baráti viszonyban is vagyok, hiszen fesztiválokon, szakmai rendezvényeken rendszeresen találkozunk (élőben vagy online). Aktív tagja vagyok a nemzetközi csokoládés közösségnek, ezáltal mindig naprakész vagyok a legfrissebb hírekkel, újdonságokkal, iparági kérdésekkel.
A magyar bean-to-bar készítőkkel is személyes, és legtöbb esetben baráti kapcsolatban vagyok. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a barátságra hivatkozva fűnek-fának ajánlom a csokoládéikat, akkor is, ha szerintem nem ütik meg azt a bizonyos mércét. Abszolút szakmai objektivitással kóstolom az ő csokoládéikat is, sőt, gyakran megkérnek, hogy a piacra dobás előtt értékeljem a legújabb termékeiket, hogy biztosan a lehető legjobb változatot kínálják majd neked.
Csokoládéval kapcsolatos tanulmányaim
- 2012 április: privát bonbonkészítő tanfolyam S. Nemzetes Krisztinánál (márványlapos temperálás, töltött és vágott/mártott bonbonok, trüffelek készítése)
- 2014 január: École Chocolat – Professional Chocolatier Program (kitűnő minősítéssel)
- 2014 szeptember: École Chocolat – Quality Assurance and Keeping Limits Program
- 2015 szeptember: École Chocolat – Making chocolate from bean to bar
- 2016 szeptember: École Chocolat – Mastering Flavor
- 2018 március: IICCT Level 1 Chocolate Tasting
- 2021 február: The NextBatch School – Chocolate Educator Camp
- 2021 március: Coffee Sensorium – Acidity & Bitterness workshop
- 2021 szeptember: IICCT Level 2 Chocolate Tasting
Csokoládéval kapcsolatos munkatapasztalataim
- 2013-2016 – Chocolat Chocolat, Cambridge, Egyesült Királyság
boltvezető, chocolatier, csokikóstoló és trüffelkészítő tanfolyamok, gyerekzsúrok, lánybúcsúk, céges rendezvények, vásárokon és fesztiválokon való részvétel kiállítóként, személyre szabott csokoládék készítése - 2014 szeptember-december – Chocopolis, Brüsszel, Belgium
töltött és vágott bonbonok, táblás csokoládék, üreges csokifigurák készítése, bonbonkészítő workshopok - 2017 december – Little Beetle Chocolates, Cambridge, Egyesült Királyság
saját vállalkozásom elindítása, bean-to-bar csokoládék értékesítése webshopból és vásárokon, csokoládékóstolók, Taste.Better.Chocolate. Advent Calendar 2018 - 2019
Angol nyelvű cikkek megjelenése a Cacao magazin első és második számában
– How to taste chocolate: A sensory experience
– Terroir in chocolate: Why does it matter?
- 2020
Kóstolóval egybekötött előadás az amszterdami Chocoa fesztiválon
Valentin-napi csokikóstoló Győrben
Előadás a magyar bean-to-bar készítőkről és virtuális kóstoló a Digitális Csokifesztivál Facebook eseményén
Előadás a mikroinfluenszer marketingről bean-to-bar készítőknek a Digitális Csokifesztivál Facebook eseményén
Kreatív szakszövegírás csokoládés cégek számára (+közösségi média felületek menedzselése) - 2021
Online csokoládékóstolók
Adj rá KAKAÓT! kerekasztal-beszélgetések és podcast elindítása
‘Taste with Colour’ íztérkép magyar nyelvre fordítása
Kreatív szakszövegírás és social media menedzsment csokoládés cégeknek (magyar és angol nyelven)
Kóstolóval egybekötött előadás a kakaó történelméről a Soproni Design Hét keretein belül a Harrer manufaktúrában
Zsűrizés az International Chocolate Awards Európai Craft Chocolatier elődöntőjében - 2022
Kreatív szakszövegírás és social media menedzsment csokoládés cégeknek (magyar és angol nyelven)
Zsűrizés az International Chocolate Awards Európai, Közel Keleti és Afrikai Bean-to-Bar elődöntőjében
Nőnapi tea- és csokikóstoló a Kamélia Kerttel
Előadás és kóstoltatás a KávéBár Bazár rendezvényen a ChocoCard képviseletében
Előadás és kóstoltatás a Szívemben született Afrika – Afrika Nap rendezvényén
Előadás és kóstoltatás a HEGY Gólyatábor résztvevőinek
Adventi tea- és csokikóstoló a Kamélia Kerttel
Csokikóstoló a Trafikban - 2023
Kreatív szakszövegírás és social media menedzsment csokoládés cégeknek (magyar és angol nyelven)
Csokikóstolók a Trafikban
Kakaóünnep – TREAT workshop Geiger Biankával (kerekasztal-beszélgetés, csokikóstolás és vásár)
Előadás és játékos csokikóstolás az ELTE Bolyai Kollégium Interdiszciplináris Konferenciáján
Előadás és kóstoltatás a KávéBár Bazár rendezvényen a ChocoCard képviseletében
Médiamegjelenéseim
- Vászonzsákoslány YouTube beszélgetés az etikus csokoládéfogyasztásról
- 061.hu interjú –
- Matusz Vad interjú – Hogyan lesz valakiből hivatásos csokikóstoló?
- Női Váltó interjú –
- Asiama Evelyn dietetikus oldalán Instagram Live
- Pedig készen állsz – Facebook Live Bitay Andival
- Retro Rádió: Rádiókonyha Vágó Pirossal
- Matusz Vad interjú – a kakaó és csokoládé mint izgalmas fűszer
- Life&Body cikk a kávét és csokoládét övező tévhitekről
- Hype&Hyper cikk a magyar bean-to-bar mozgalomról
- Paneltündér karácsonyi magazin – hogyan vásároljunk csokoládét, karácsonyi trüffel recept
- Ehetőségek podcast 4. rész – a fenntartható csokoládéról
- LadyPreneurs.hu Instagram LIVE
- WMN magazin – A párizsi Salon du Chocolat kapcsán nyilatkoztam a magyar bean-to-bar csokoládék helyzetéről
- Sikerinterjú (FB Live) a Mosolygós Mondatok Facebook oldalán (2. rész, online csokikóstoló)
- Interjú a Tesztevők oldalán
- Interjú a Mesevonal blogon
- Gasztro Live az Instagramon Szauer Judittal a minőségi és etikus csokoládékról (2021.05.12.)
- Kossuth Rádió riportok: Korkóstoló (2021.05.09.) a csokoládéiipari innovációkról, és Trend-idők (2021.05.12.) az online csokikóstolókról
- Interjú az Éva Magazinban
- Sikerinterjú (FB Live) a Mosolygós Mondatok Facebook oldalán
- Interjú a Profession.hu-n és a Profession.hu Instagram oldalán
- *Dame Cacao: Millenials in chocolate around the world – 35 under 35
- *Victoria Cooksey: Dark Matters Chocolate Reviews Craft Chocolate Awards 2018
- *Chocolate Connoisseur Magazine: Drinking Chocolate one-on-one with Victoria Cooksey
*angol nyelven Little Beetle Chocolates néven